0
In Inspiracje

Koralowa figurka na tort

white-simple-wedding-cakes-destination11

Szukacie inspiracji, jak udekorować tort weselny? Na oncewed.com znalazłyśmy dla was coś wyjątkowego! Aby wykonać tę prostą, a jednocześnie elegancką figurkę na tort weselny będziecie musiały przygotować lukier królewski – tzw. royal icing – rodzaj gęstego lukru, wykonywanego z cukru pudru i białek, którego używa się głównie do ozdabiania tortów oraz tworzenia figurek. Dekoracje wykonuje się za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego, które pozwalają na uzyskanie dowolnych kształtów wyciskanego lukru.

Przepis na lukier królewski:

2 białka

2 łyżeczki soku z cytryny

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 ok. 450g cukru pudru

 

1.Ubij mikserem białka z sokiem z cytryny, dodając cukier puder. Ubijaj na wolnych obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gęstość można regulować dodaniem wody lub cukru pudru. Otrzymaną masę wykorzystaj od razu po przygotowaniu, gdyż lukier dość szybko zastyga.

2.Wcześniej przygotowany szablon koralowca ułóż jako wzór pod  papierem do pieczenia. Korzystając z szablonu nanieś lukier na papier używając rękawa cukierniczego. Umieszczając w niektórych miejscach na blaszce, na której lukier będzie wysychał (od 24 do 48 godzin) zwinięte kawałki papieru, uzyskasz bardziej naturalną, nierówną powierzchnię. Lukru możesz użyć także, aby przytwierdzić figurkę do tortu.

simple-wedding-cakes-diy-caketoppers

 

Źródło: oncewed.com; zdjęcia Kate Murphy; stylizacja produktów The Jewels of New York 

You Might Also Like